BG681 - Защо BG681?

Защо BG681?

Българското дружество във Фрайбург съществува от 2012 г. и както много други неправителствени организации и обединения от подобен тип, възниква от една спонтанна идея. 

 

Истинският му "създател" е група ентусиазирани майки

 

обединени от общото желание да осигурят българска среда за децата си. Преди повече от 8 години те започват да се събират не просто "на кафе", а за да говорят, четат и пеят с децата си на български. Желанието малчуганите да упражняват родния си език, да опознаят традициите и да се докоснат до българското четмо и писмо много бързо дава резултати. Постепенно в "програмата" на импровизираните срещи започват да се включват и теми от българската история и география и така възниква идеята за създаване на българско училище. Но тъй като подобна структура трудно може да съществува и да се издържа сама, се налага регистрирането на Българското дружество във Фрайбург. 

 

От тогава до днес организацията постепенно разширява дейността си и не спира да се грижи за културния и обществен живот на българите в района на град Фрайбург. В името й не случайно е вложено числото 681 - годината, в която е създадена българската държава, а абревиатурата BG е латинското съкращение на немското Bulgarische Gesellschaft, в превод "Българско Общество".  Така в публичното пространство и социалните мрежи 

 

BG681 се налага като име на Българското дружество във Фрайбург.

 

Основен принцип в дейността на BG681 е благотворителността, затова дружеството се управлява безвъзмездно, в дух на разбирателство и взаимопомощ. Ръководи се от Управителен съвет, който се състои от петима души, които не взимат възнаграждение за труда си. Всички те работят активно за изграждане на сплотена общност от сънародници, които да споделят заедно различни интереси, да си подават ръка и да разчитат на подкрепа в трудни моменти. С желание BG681 застава зад добрите идеи за развитие на българската диаспора и подпомага всички инициативи, свързани с родния бит и култура. 

 

Българското дружество не е търговска структура и няма право да разпределя печалба. 

 

Всички дейности се издържат от усвоени дарения

 

и от годишната вноска на неговите членове, които понастоящем са над 60. Освен тях дружеството има стотици приятели и симпатизанти, които на свой ред му подават ръка напълно безвъзмездно. 

 

 

 

 

Подкрепете ни с дарение: 

Sparkasse Freiburg - Nördlicher Breisgau

IBAN: DE60 6805 0101 0013 2426 66

BIC: FRSPDE66XXX

*Всички дарители получават сертификати, а дарената сума се освобождава от данъци! 

 

Присъединете се към нас, като станете член на BG681 - Българското дружество във Фрайбург!  

 

Българско съботно училище 


Стартира през септември 2012 г. в три възрастови групи:  

 

Предучилищна - за деца на 4-7 г. Цел: да въведе децата визуално в българския език

Малка група - за деца на 7-10 г. Цел: създаване и поддържане на уменията за писане и изразяване на родния език

Голяма група - за деца над 10 г. Цел: да подготвя децата, които говорят и пишат свободно на майчиния език


Мисията на нашето училище е зараждане на обич към българския език, повишаване на говорните умения, запознаване се с фолклора, традициите и обичаите на България.  

 

Паралелно с уроците по български език преподаваме история и география на България, като целта ни е да съхраним българската идентичност и да възпитаме децата в родолюбие.  


С голяма любов и популярност отбелязваме заедно всички големи български празници и събития. 

Занятията се провеждат 2-3 пъти месечно по предварително зададена програма, която се обявява в началото на учебната година. 

 

Всеки учебен ден се състои от 4 учебни часа: 2 часа български език и литература, 2 часа история и география.


За записване се свържете с нас на посочения имейл или попълнете формата за контакт в дъното на страницата. 

 

За контакт: 

Лилия Зюлау, schule@bg681.bg

 

 

 

 

 

 

 

!!!

Българското съботно училище във Фрайбург не е лицензирано от българското Министерство на образованието и науката (МОН), затова не може да издава удостоверения за завършен клас според националните стандарти.

Всички ученици зад граница обаче имат възможност да сертифицират знанията си по български език по Общата европейска езикова рамка чрез онлайн тестовете на МОН.

 

Повече подробности ще откриете ТУК!

 

За контакт: 

Иван Атанасов, Диана Генева

deutschkurse@bg681.bg

 

 

 

 

 

 

!!!

Българското дружество във Фрайбург не е езиков център и не издава признати сертификати за владеене на чужд език. 

Курсистите, завършили своето ниво с минимум 70% присъствени часове, получават удостоверения за преминато обучение

Всички, които се нуждаят от официален документ за владеене на езиково ниво, трябва да се явят на сертификационните изпити, организирани от лицензираните езикови центрове в Германия. 

Курсове по немски език за българи

 

 

Първата група бе сформирана през май 2019 г. изцяло по инициатива на Българското дружество във Фрайбург. Тъй като броят на желаещите се увеличи лавинообразно, през септември 2019-а стартира втора група, отново за начинаещи.

 

 Понастоящем курсовете предлагат обучение в две нива: 

 

Ниво А1.1: начинаещи, от 17:30 ч.

Ниво А1.2: напреднали, от 13:30 ч.

 

Групите са подходящи за всички, които никога не са учили немски, нямат понятие от базовите граматични правила или пък са запознати с тях, но искат да преговорят и да затвърдят наученото. Полезни са и за онези, които владеят основата на езика и биха искали да надградят знанията си.

 

Занятията се провеждат всяка събота, по 4 учебни часа на ден, с предвидена почивка от 15 мин. след първите два часа (един учебен час е 45 мин.). Всяко едно от нивата включва общо 80 учебни часа, а продължителността на курса е около 5 месеца (в зависимост от ваканциите). Обучението стартира два пъти годишно - през февруари и през септември.

 

Учителите са българи, сертифицирани в Германия, с дългогодишен опит в преподаването на немски език за чужденци (DaF - Deutsch als Fremdschprache).

 

За записване се свържете с нас на посочения имейл или попълнете формата за контакт в дъното на страницата.

Църковна общност

 

Българската православна църковна общност във Фрайбург се създава през юни 2015 г. с неин патрон-закрилник Св. преп. Наум Охридски Чудотворец, един от светите Седмочисленици, който празнуваме всяка година на 20-ти юни. Оттогава организираме ежемесечни литургии, отслужвани от енорийския свещеник отец Сергий Ненов, който се грижи за духовните нужди на православните българи и общности в провинция Баден-Вюртемберг.

 

Църковната общност във Фрайбург е все още твърде малка, за да посреща финансовите си нужди и да се обособи самостоятелно, поради което през 2017 г. се присъединява като подобщина към Българска Православна Църковна Община "Св. св. Кирил и Методий" Щутгарт (Bulgarische Orthodoxe Kirchengemeinde „Heilige Kiril und Methodi“- Stuttgart e.V.). Тя на свой ред принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква, която се управлява от Негово Високопреосвещентство митрополит Антоний. 

 

Главният административен център на общината е в гр. Щутгарт и неин председател е отец Сергий Ненов. В управителния съвет на общината са включени двама представители от църковната ни общност във Фрайбург, които съставляват и фрайбургското настоятелство. Работата на членовете на управителния съвет и на всички съмишленици и съдейци е безвъзмездна и доброволна.

 

Богослужения 

 

Фрайбург
Православните литургии във Фрайбург се отслужват в предварително оповестени неделни дни един път в месеца от 14:00 ч. в църквата Мария-Магдалена във Фрайбург: 

Maria-Magdalena Kirche 
Maria von Rudloff Platz 1 
79111 Freiburg-Rieselfeld  

Щутгарт
Храмът в Щутгарт е отворен на големи празници и всяка неделя от 8:00 до 16:00 часа, Светата Литургия започва от 10:00 часа. Всяка първа събота на месеца се отслужва обща Панихида от 11:00 часа. 

St. Bonifatius Kirche 
Zuckerbergstraße 11 
70378 Stuttgart-Hofen

Заповядайте! Посещението на църковните служби е свободно и отворено за всички, независимо от членството в църковната община.
 

За връзка с Българската православна църковна община ползвайте посочения имейл или попълнете формата за контакт в дъното на страницата.

За контакт: 

Фрайбург: БПЦО "Св. Св. Кирил и Методий", настоятелство Фрайбург
bgkirchefreiburg@yahoo.de
Мария Мичкова (зам.-председател и настоятел, Фрайбург) 

тел.: +49 172 649 77 22 
Иван Атанасов (настоятел Фрайбург) 
тел.: +49 157 763 00 381 

Щутгарт: БПЦО "Св. Св. Кирил и Методий", Щутгарт
Facebook: www.facebook.com/OrthodoxieInStuttgart

bgkirchestuttgart@yahoo.de 
отец Сергий (енорийски свещеник и председател) 
тел:  +49 157 396 56 862 
Райко Синев (зам.-председател) 
тел: +49 179 840 09 29 
 

 

 

Дарения 
 

Всички, които желаят, могат да се присъединят към БПЦО "Св. Св. Кирил и Методий" Щутгарт/Фрайбург, като попълнят Молба за членство и подпомогнат дейността на църквата и провеждането на църковни служби със заплащането на годишен членски внос. Както за всяко сдружение, така и за църковната община е важно да има възможно повече членове, които с участието си да поддържат нейното съществуване и финансова стабилност, нейното добро и трайно развитие и разгръщане на дейността й.

 

Доброволните дарения също са форма на финансова подкрепа за българските правослвни общности във Фрайбург и Щутгарт, както и за сдобиването им със собствени храмове. С дарителска акция БПЦО "Св. Св. Кирил и Методий" работи по придобиването на храм Св. Бонифаций в Щутгарт, в който в момента се помещава под наем.

 

 

Дарителска банкова сметка:

IBAN:  DE87 6009 0100 0306 3640 00

BIC:  VOBADESS

 

 

 

"Призоваваме ви за повече активност и подкрепа при съграждането на българската православна общност във Фрайбург - нека растем и се развиваме заедно, за да поддържаме българския дух, за да предаваме вековните си традиции на следващите поколения, за да достигнем до повече сърца и да помогнем на повече хора в духовното им търсене!"