BG681 - Защо BG681?

Защо BG681?

Българското дружество във Фрайбург съществува от 2012 г. и както много други неправителствени организации и обединения от подобен тип, възниква от една спонтанна идея. 

 

Истинският му "създател" е група ентусиазирани майки

 

обединени от общото желание да осигурят българска среда за децата си. Преди повече от 8 години те започват да се събират не просто "на кафе", а за да говорят, четат и пеят с децата си на български. Желанието малчуганите да упражняват родния си език, да опознаят традициите и да се докоснат до българското четмо и писмо много бързо дава резултати. Постепенно в "програмата" на импровизираните срещи започват да се включват и теми от българската история и география и така възниква идеята за създаване на българско училище. Но тъй като подобна структура трудно може да съществува и да се издържа сама, се налага регистрирането на Българското дружество във Фрайбург. 

 

От тогава до днес организацията постепенно разширява дейността си и не спира да се грижи за културния и обществен живот на българите в района на град Фрайбург. В името й не случайно е вложено числото 681 - годината, в която е създадена българската държава, а абревиатурата BG е латинското съкращение на немското Bulgarische Gesellschaft, в превод "Българско Общество".  Така в публичното пространство и социалните мрежи 

 

BG681 се налага като име на Българското дружество във Фрайбург.

 

Основен принцип в дейността на BG681 е благотворителността, затова дружеството се управлява безвъзмездно, в дух на разбирателство и взаимопомощ. Ръководи се от Управителен съвет, който се състои от петима души, които не взимат възнаграждение за труда си. Всички те работят активно за изграждане на сплотена общност от сънародници, които да споделят заедно различни интереси, да си подават ръка и да разчитат на подкрепа в трудни моменти. С желание BG681 застава зад добрите идеи за развитие на българската диаспора и подпомага всички инициативи, свързани с родния бит и култура. 

 

Българското дружество не е търговска структура и няма право да разпределя печалба. 

 

Всички дейности се издържат от усвоени дарения

 

и от годишната вноска на неговите членове, които понастоящем са над 60. Освен тях дружеството има стотици приятели и симпатизанти, които на свой ред му подават ръка напълно безвъзмездно. 

 

 

 

 

Подкрепете ни с дарение: 

Sparkasse Freiburg - Nördlicher Breisgau

IBAN: DE60 6805 0101 0013 2426 66

BIC: FRSPDE66XXX

*Всички дарители получават сертификати, а дарената сума се освобождава от данъци! 

 

Присъединете се към нас, като станете член на BG681 - Българското дружество във Фрайбург!  

 

Българско съботно училище 


Стартира през септември 2012 г. в три възрастови групи:  

 

Предучилищна - за деца на 4-7 г. Цел: да въведе децата визуално в българския език

Малка група - за деца на 7-10 г. Цел: създаване и поддържане на уменията за писане и изразяване на родния език

Голяма група - за деца над 10 г. Цел: да подготвя децата, които говорят и пишат свободно на майчиния език


Мисията на нашето училище е зараждане на обич към българския език, повишаване на говорните умения, запознаване се с фолклора, традициите и обичаите на България.  

 

Паралелно с уроците по български език преподаваме история и география на България, като целта ни е да съхраним българската идентичност и да възпитаме децата в родолюбие.  


С голяма любов и популярност отбелязваме заедно всички големи български празници и събития. 

Занятията се провеждат 2-3 пъти месечно по предварително зададена програма, която се обявява в началото на учебната година. 

 

Всеки учебен ден се състои от 4 учебни часа: 2 часа български език и литература, 2 часа история и география.


За записване се свържете с нас на посочения имейл или попълнете формата за контакт в дъното на страницата. 

 

За контакт: 

Лилия Зюлау, schule@bg681.bg

 

 

 

 

 

 

 

!!!

Българското съботно училище във Фрайбург не е лицензирано от българското Министерство на образованието и науката (МОН), затова не може да издава удостоверения за завършен клас според националните стандарти.

Всички ученици зад граница обаче имат възможност да сертифицират знанията си по български език по Общата европейска езикова рамка чрез онлайн тестовете на МОН.

 

Повече подробности ще откриете ТУК!

 

За контакт: 

Иван Атанасов, Диана Генева

deutschkurse@bg681.bg

 

 

 

 

 

 

!!!

Българското дружество във Фрайбург не е езиков център и не издава признати сертификати за владеене на чужд език. 

Курсистите, завършили своето ниво с минимум 70% присъствени часове, получават удостоверения за преминато обучение

Всички, които се нуждаят от официален документ за владеене на езиково ниво, трябва да се явят на сертификационните изпити, организирани от лицензираните езикови центрове в Германия. 

Курсове по немски език за българи

 

 

Първата група бе сформирана през май 2019 г. изцяло по инициатива на Българското дружество във Фрайбург. Тъй като броят на желаещите се увеличи лавинообразно, през септември 2019-а стартира втора група, отново за начинаещи.

 

 Понастоящем курсовете предлагат обучение в две нива: 

 

Ниво А1.1: начинаещи, от 17:30 ч.

Ниво А1.2: напреднали, от 13:30 ч.

 

Групите са подходящи за всички, които никога не са учили немски, нямат понятие от базовите граматични правила или пък са запознати с тях, но искат да преговорят и да затвърдят наученото. Полезни са и за онези, които владеят основата на езика и биха искали да надградят знанията си.

 

Занятията се провеждат всяка събота, по 4 учебни часа на ден, с предвидена почивка от 15 мин. след първите два часа (един учебен час е 45 мин.). Всяко едно от нивата включва общо 80 учебни часа, а продължителността на курса е около 5 месеца (в зависимост от ваканциите). Обучението стартира два пъти годишно - през февруари и през септември.

 

Учителите са българи, сертифицирани в Германия, с дългогодишен опит в преподаването на немски език за чужденци (DaF - Deutsch als Fremdschprache).

 

За записване се свържете с нас на посочения имейл или попълнете формата за контакт в дъното на страницата.

Българско училище и Курсове по немски език за българи 
Bulgarische Schule und Deutsch als Fremdschprache (DaF) Kurse
Treffpunkt Freiburg, Schwabentorring 2, 79098 Freiburg im Breisgau

bgschule@bg681.bg, 

deutschkurse@bg681.bg