BG681 - Партньори и приятели

Заедно можем повече!

Културните и образователни събития са стихията на BG681!

С помощта на приятели и партньори успяваме да предложим на българите във Фрайбург разнообразие от киновечери, изложби на наши творци, театрални постановки, литературни четения и много други. Насреща сме и за всички останали обществени прояви, от които се интересувате. 

Дни на българската култура

Провеждат се всяка година в края на май или началото на юни. Организират се от ректората по български език и култура в 
Славянския семинар на Университета "Алберт-Лудвигс" във Фрайбург и по личната инициатива на д-р Младен Влашки.  

Тема 2019

"Дни на българската култура във Фрайбург", посветени на инициативата "Пловдив 2019 - Европейска столица на културата".

Български филмови вечери

Почти всеки месец без прекъсване университетът във Фрайбург отваря вратите си за българското кино. Филмовите вечери припомнят най-хубавите български ленти и са запазена марка на Българското студентско дружество.

Октомври 2019

"Баш майсторът" - 1973 ( БЪЛГАРИЯ ), в главната роля: Кирил Господинов

Юли 2019

"Любимец 13" - 1958 ( комедия, БЪЛГАРИЯ ), в главната роля: Апостол Карамитев

Изложби, проекти, събития ...

Гастролиращите български актьори, музиканти и творци все по-често се спират във Фрайбург, благодарение на всички наши приятели, които  се занимават с организацията на техните турнета и концерти 

зад граница.   

Формулата на Тео - Ноември, 2019

Премиерата на документалия филм за невероятния български преподавател Теодосий Теодосиев се състоя във Фрайбург на 8 Ноември 2019 г., а присъстващите имаха честта да се запознаят на живо със самия Тео и режисьора на филма Николай Василев. 

Евроизбори - Май, 2019

За първи път, благодарение на общите усилия на българското общество, във Фрайбург бе разкрита избирателна секция, в която стотици сънародници пуснаха своя глас, за да посочат своите представители в настоящия мандат на Европейския парламент.  

Църковна общност

 

Българската православна църковна общност във Фрайбург се създава през юни 2015 г. с неин патрон-закрилник Св. преп. Наум Охридски Чудотворец, един от светите Седмочисленици, който празнуваме всяка година на 20-ти юни. Оттогава организираме ежемесечни литургии, отслужвани от енорийския свещеник отец Сергий Ненов, който се грижи за духовните нужди на православните българи и общности в провинция Баден-Вюртемберг.

 

Църковната общност във Фрайбург е все още твърде малка, за да посреща финансовите си нужди и да се обособи самостоятелно, поради което през 2017 г. се присъединява като подобщина към Българска Православна Църковна Община "Св. св. Кирил и Методий" Щутгарт (Bulgarische Orthodoxe Kirchengemeinde „Heilige Kiril und Methodi“- Stuttgart e.V.). Тя на свой ред принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква, която се управлява от Негово Високопреосвещентство митрополит Антоний. 

 

Главният административен център на общината е в гр. Щутгарт и неин председател е отец Сергий Ненов. В управителния съвет на общината са включени двама представители от църковната ни общност във Фрайбург, които съставляват и фрайбургското настоятелство. Работата на членовете на управителния съвет и на всички съмишленици и съдейци е безвъзмездна и доброволна.

 

Богослужения 

 

Фрайбург
Православните литургии във Фрайбург се отслужват в предварително оповестени неделни дни един път в месеца от 14:00 ч. в църквата Мария-Магдалена във Фрайбург: 

Maria-Magdalena Kirche 
Maria von Rudloff Platz 1 
79111 Freiburg-Rieselfeld  

Щутгарт
Храмът в Щутгарт е отворен на големи празници и всяка неделя от 8:00 до 16:00 часа, Светата Литургия започва от 10:00 часа. Всяка първа събота на месеца се отслужва обща Панихида от 11:00 часа. 

St. Bonifatius Kirche 
Zuckerbergstraße 11 
70378 Stuttgart-Hofen

Заповядайте! Посещението на църковните служби е свободно и отворено за всички, независимо от членството в църковната община.
 

За връзка с Българската православна църковна община ползвайте посочения имейл или попълнете формата за контакт в дъното на страницата.

За контакт:

Фрайбург: БПЦО "Св. Св. Кирил и Методий", настоятелство Фрайбург
bgkirchefreiburg@yahoo.de
Мария Мичкова (зам.-председател и настоятел, Фрайбург)

тел.: +49 172 649 77 22
Иван Атанасов (настоятел Фрайбург)
тел.: +49 157 763 00 381

Щутгарт: БПЦО "Св. Св. Кирил и Методий", Щутгарт
Facebook: www.facebook.com/OrthodoxieInStuttgart

bgkirchestuttgart@yahoo.de
отец Сергий (енорийски свещеник и председател)
тел:  +49 157 396 56 862
Райко Синев (зам.-председател)
тел: +49 179 840 09 29
 

 

 

 

 

 

 

Дарения 
 

Всички, които желаят, могат да се присъединят към БПЦО "Св. Св. Кирил и Методий" Щутгарт/Фрайбург, като попълнят Молба за членство и подпомогнат дейността на църквата и провеждането на църковни служби със заплащането на годишен членски внос. Както за всяко сдружение, така и за църковната община е важно да има възможно повече членове, които с участието си да поддържат нейното съществуване и финансова стабилност, нейното добро и трайно развитие и разгръщане на дейността й.

 

Доброволните дарения също са форма на финансова подкрепа за българските правослвни общности във Фрайбург и Щутгарт, както и за сдобиването им със собствени храмове. С дарителска акция БПЦО "Св. Св. Кирил и Методий" работи по придобиването на храм Св. Бонифаций в Щутгарт, в който в момента се помещава под наем.

 

 

Дарителска банкова сметка:

IBAN:  DE87 6009 0100 0306 3640 00

BIC:  VOBADESS

 

 

 

"Призоваваме ви за повече активност и подкрепа при съграждането на българската православна общност във Фрайбург - нека растем и се развиваме заедно, за да поддържаме българския дух, за да предаваме вековните си традиции на следващите поколения, за да достигнем до повече сърца и да помогнем на повече хора в духовното им търсене!" 

Успехът е възможен с приятели и подкрепа 

Българско дружество във Фрайбург - БГ681
Bulgarische Gesellschaft 681 e.V.
Treffpunkt Freiburg, Schwabentorring 2, 79098 Freiburg im Breisgau

Офис: office@bg681.bg 

Българско училище: schule@bg681.bg

Курсове по немски език: deutschkurse@bg681.bg

 

Българска православна църковна община "Св. Св. Кирил и Методий
Bulgarische Orthodoxe Kirchengemeinde "Heilige Kiril und Methodi" е.V.
Maria Magdalena Kirche, Maria von Rudloff Platz 1, 79111 Freiburg

bgkirchestuttgart@yahoo.de